Planering för ny vägg

Fick lite tid över så har börjat planera lite för steg1 i byggprocessen. Det blir att bygga upp väggen som ska dela av nya sovrummet, badrummet och walk in closet. Ska använda reglar på 45x70mm till ramverket. I våtutrymmet får man ej använda sig av gipsskivor med papp längre (pga mögelrisk) utan här har jag tänkt att köpa en skiva som heter Minerit VT som är speciellt framtagen för ändamålet. Det enda negativa är att varje skiva kostar runt femhundra spänn men då slipper man oroa sig i framtiden. Här gäller det även att tänka redan i förväg vart man har tänkt att montera handfat, dusch med mera, för dessa måste sitta i reglarna. Man får heller inte glömma elen! Vi kommer att lägga isolering mellan väggarna och på övriga väggar till sovrum och walk in closet är tanken att använda ett lager OSB skivor (blandning mellan spånskiva och plywood) detta för att man ska kunna skruva upp hyllor osv i rummet. Avslutningsvis blir det ett lager med gipsskiva. Väggen kommer att bli 102mm tjock. Sedan tillkommer det trevliga arbetet med att spackla och måla.

Många meter regel blir det!

I badrummet. Speciell våtrumsskiva på 8mm. Ett lager ska räcka vid regelavstånd 45cc.

Mot sovrummet. Isolering ska in och sedan OSB och gipsskiva.


Passade på att rita upp huset i 3D så att man får en lite bättre översikt.

Planer inomhus

I väntan på tillträdesdagen, som blir om några veckor, är redan planeringen om vad som skall ske inomhus i full gång och som syns på ritningarna nedan har vi tänkt att göra en del förändringar med planlösningen. Vi vill bland annat öppna upp mellan kök och vardagsrum, göra större badrum och ett soldäck samt ej blockera en eventuell utbyggnad åt höger nån gång i framtiden. Många förslag har passerat men nu har vi i princip enats om förslaget nedan. Vi skall dock kontakta röris först för att se på hans åsikt om att flytta badrummet.


Nuvarande planlösning.


Förslag på ny planlösning.



Snabb skiss på möjligt kök.



Bardisk från vardagsrummet?


Möjlig badrumslösning.


Trädgårdsarbete!

Vi har fått tillåtelse av säljarna att arbeta med trädgården redan innan affären är helt avslutad. Och det är en underdrift att säga att den behöver en hel del omtanke efter nästan ett års frånvaro av trädgårdsskötsel. Sagt och gjort lastade vi bilen full med redskap och begav oss till huset. Småträd som börjat växa upp på baksidan togs ner, gräs och ogräs trimmades, häckarna runt trädgården har börjat formats till. Efter många timmars arbete såg man stora förändringar men själva "gräsmattan" var ännu orörd. Fredriks far anslöt sig tacksamt till trädgårdssoldaterna och röjde hela trädgården med en motortrimmer. Vi krattade i oändlighet och klippte gräset med en vanlig gräsklippare två gånger. Gräs som sedan länge legat djupt i mörkret fick åter se solens strålar. Vilken skillnad! Gräsmattan behöver dock omfattande vård under lång tid framöver för att återfå sin forna glans. En robotgräsklippare skulle inte sitta fel! Vi får se.


Fullt med sly på baksidan
Innan. På baksidan frodades små björkar.


Efter. De flesta träden är borta. Ett träd ville Hanna spara. Mycket jobb kvar dock för att få det fint.


Innan. I trädgården växte både högt gräs och andra växter.


Efter. Jihoo...Det fanns en trädgård ändå!


Kortklippt!


Framtida badmintonplan?


Hanna har planterat ut några meloner som har växt ur sin kruka på lägenhetsbalkongen. Spännande att se om dom trivs här.


Vi har köpt hus!

Efter en tids fundering slog vi till på ett riktigt renoveringsobjekt en bit utanför stan. Huset är på 63kvm + 63kvm källare. Fredrik har redan paxat ett rum i källaren till ett biorum. :)  Bredvid huset står även ett dubbelgarage med påbörjad renovering av loft på ca 25kvm. Trädgården är på ca 2500kvm och är uppdelad till hälften med trädgårdstomt och den andra hälften med skog uppåt i en backe. Det mesta behöver gås igenom på och i huset och vi kommer att få många renoveringstimmar framför oss. Men kul ska det bli!

Vi som skriver heter Fredrik & Hanna och vi ska försöka dokumentera så mycket som möjligt om huset och renoveringsarbetet. Tanken är att vi ska göra mycket av jobbet själva samt fundera ut smarta, praktiska och ekonomiska lösningar. Kommentera gärna och kom med tips och ideér!

Foto på huset från mäklaren. Här har gräset varit orört ett tag, men det blir värre, jag lovar.
Litet rött hus med vita knutar.

RSS 2.0